Yin Yoga

Yin Yoga is een rustige, ontspannen vorm van Yoga waarbij spieren en bindweefsel gerekt worden op een passieve maar toch intensieve manier. Het is intensief voor het lichaam omdat het lang wordt aangehouden (3-5 minuten) waardoor gewrichten bewegelijker en actiever worden en het bindweefsel op rek wordt gebracht. Dit stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, bekken en rug, maar ook nek en schouders.

Yin Yoga is een tegenhanger van het snelle en prikkelrijke hedendaagse leven. Yin Yoga richt zich op rust, voelen, toelaten en accepteren. Doordat we in deze huidige maatschappij voortdurend bezig zijn zowel met ons lichaam als in ons hoofd, kan het best moeilijk zijn om stilte toe te laten. We leven veel in ons hoofd en staan vaak weinig in contact met ons lichaam. Het lichaam vertelt ons veel, maar we negeren het of we zijn niet in staat om te voelen wat ons lichaam te vertellen heeft. Yin Yoga kan helpen om beter om te gaan met deze prikkels en weer in contact te komen met ons lichaam.

In Yin Yoga werken we – door langer in een houding te zitten of te liggen – in op het dieperliggende bindweefsel (fascia). Hier bevinden zich de meridianen die door een hele lichte stretch gestimuleerd worden, zodat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Bij Yin Yoga wordt de houding aangepast met hulpmiddelen (zoals blokken, dekens en kussens) voor meer ontspanning.

Doordat Yin Yoga zich richt op de flexibiliteit van het bindweefsel en de gewrichten, is het heel geschikt voor mensen met een zittend beroep. Door veel te zitten belast je de gewrichten en het bindweefsel in je rug en bekken. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden, waardoor ze verkorten. Bij Yin Yoga laat je die spieren juist los en zorg je voor verlenging van de spieren.

Voor wie?

Yin yoga is geschikt voor iedereen: jong en oud, met een zeer stijf of juist heel flexibel lichaam, ervaren of onervaren in yoga. Het is een goede aanvulling voor (duur)sporters en voor mensen die stijfheid ervaren in de wervelkolom en gewrichten ondanks regelmatig sporten of bewegen.

Interesse?

Er vinden momenteel geen groepslessen meer plaats.

Bekijk ook:

Over Yvonne

Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van stressgerelateerde klachten en aanhoudende lichamelijke klachten. Als geregistreerd psychosomatisch fysiotherapeut (MSc), Mindfulness trainer en Yin Yoga docent geef ik individuele therapie en groepstrainingen.