Bedrijven

Psychosomatische Fysiotherapie

De oorzaak van gezondheidsklachten is niet altijd eenvoudig te verklaren. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is wordt er vaak aan een psychisch probleem gedacht. Omdat er toch vaak lichamelijke symptomen aanwezig zijn, vinden veel mensen dit verwarrend en gaan naar meerdere specialisten om duidelijkheid te krijgen over hun klachten. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een verschil maken. Psychosomatische fysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie en richt zich op de behandeling van spanning- of stressgerelateerde klachten en onverklaarde pijn en vermoeidheid. Bij deze therapie is er aandacht voor zowel de emotionele, gevoelsmatige kant van een klacht (psyche) als de lichamelijke (somatische), en hoe deze elkaar kunnen beïnvloeden.

Voor wie?

De therapie is bedoeld voor mensen die lichamelijke klachten ervaren zoals:
hoofdpijn, onverklaarde spier- en gewrichtspijn, onverklaarde maag, darm of buikklachten, benauwdheid, extreme vermoeidheid en/of een druk op de borst. Er kunnen ook psychische klachten zijn zoals: lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrust, somberheid, angst of depressieve klachten, concentratie- of slaapstoornissen of overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik.

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

Bij psychosomatische fysiotherapie is het lichaam het belangrijkste aangrijpingspunt. Wat voelt u in uw lichaam? Hoe reageert uw lichaam? Wat doet u met uw lichaam? Tijdens de behandeling ervaart u welke factoren van invloed zijn op uw klachten en wat u ter verbetering zelf kan doen. U leert op een andere manier omgaan met uzelf en uw klachten, waardoor u minder of geen last meer heeft.

Hoe ziet de behandeling er uit?

Het eerste gesprek is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Afhankelijk van uw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen bepaald en wordt samen met u een therapieplan opgesteld.

Wat is het doel?

  • Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht en er op een andere manier mee leren om te gaan
  • Vertrouwen krijgen in uw lichaam en in uw eigen functioneren
  • Toepassen van ontspanning en verbeteren van ademhaling door lichaamsbewustwording
  • Verhogen van uw belastbaarheid
  • Aanvoelen van lichamelijke en psychische grenzen

Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan met uw toestemming samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Op deze manier worden ieders activiteiten op elkaar afgestemd voor een optimale behandeling.

Bekijk ook:

Over mij

Hallo, mijn naam is Yvonne van West-van Niftrik en ik werk al sinds 2010 met plezier als fysiotherapeut. Sinds 2015 ben ik ook afgestudeerd als Master Psychosomatisch Fysiotherapeut. Daarnaast ben ik sinds 2017 opgeleid tot Mindfulness trainer en geef ik hierin 8-weekse trainingen, individueel en in groepsverband.